Jdi na obsah Jdi na menu
 


rok 2013

1. 1. 2013

19.1. čas 13:10hod. ohlášen výbuch v areálu bioplynové stanice Chotětov. Zasahovali HZS Benátky n. J. 1+1 a 1+3, HZS Ml.Boleslav 1+1, JPOIII Chotětov 1+4, ZZS Ml.Bolelsav a Mn. Hradiště, LZS Praha a Liberec. Návrat na základnu v 16:35hod.

Chotětov - V sobotu krátce po třinácté hodině došlo v objektu nové bioplynové stanice k expolzi. Neštěstí si vyžádalo dva vážně zraněné.

 V areálu chotětovského zemědělského družstva v sobotu kolem jedné odpolední explodoval zásobník bioplynu.

 Výbuch na místě zranil dva muže, kteří se nacházeli poblíž.

 Jak potvrdilk policejní mluvčí David Schön, oba utrpěli vážné popáleniny. "Na místo bylo nutné povolat vrtulník záchranné služby, který transportoval do nemocnice jednašedesátiletého a sedmadvacetiletého muže s popáleninami," uvedl Schön. V Chotětově zasahovala záchranná služba, hasiči i policisté

 "Dispečink na místo vyslal sanitní vozy z Mladé Boleslavi a Mnichova Hradiště a zažádal o vzlet letecké záchranné služby z Prahy a Liberce," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Tereza Kostková.

 "Oba muži utrpěli těžké popáleniny, jeden na 50% těla a druhý zhruba na 30%. Oba byli po ošetření předáni k leteckému transportu do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Jejich stav je vážný," dodala Kostková

 Na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů z Benátek nad Jizerou, chemická jednotka z Mladé Boleslavi a povoláni byli také dobrovolní hasiči z Chotětova.

 "Naše jednotka pomáhala s prvotním ošetřením zraněných," uvedl na dotaz Deníku operační technik mladoboleslavských hasičů Michal Amler. Podle jeho slov je příčina exploze předmětem dalšího vyšetřování. To provádí vyšetřovatel hasičů spolu s policií.

 Podle našich informací měla být tato stanice teprve před spuštěním ostrého provozu. Proto není příliš jasné, co se vlastně stalo.

 Bioplynová stanice by měla být majetkem firmy BPS s.r.o. Chotětov. Kontaktovali jsme v sobotu večer jednoho z jednatelů společnosti Marka Vrbu. "Vůbec o té nehodě nevím, jsem na dovolené, ale budu hned kontaktovat kolegu, aby mi řekl, co se vlastně stalo," uvedl doslova jednatel společnosti.

 "Vůbec není jasné, jak mohlo dojít k výbuchu v technologické místnosti. Tam by plyn neměl být," řekl v neděli další z jednatelů Ivo Mrázek. Podle jeho slov stanice ještě ani nevyráběla elektřinu a byla teprve nedávno dostavěna. Škoda na zařízení je minimální, prakticky je do dvaceti tisíc korun.

 "Horší je, že se vážně zranili dva lidé. Jeden měl stanici nyní před spuštěním na starosti, druhý tam ale neměl co dělat," dodal Mrázek.

 Další podrobnosti přineseme již v pondělí v Boleslavském deníku a také na tomto webu.

 Autor: Šárka Charousková, Ladislav Mareš

  6.4. čas 08:00hod. Školení velitelů a strojníků JPO lll v bývalém vojenském prostoru, Vrch Bělá pod Bezdězem. Návrat na základnu 13:00hod.

 9.6. čas 20.07hod. byl ohlášen sesuv půdy a strom na pozemní komunikaci mezi Krnskem a Ml. Boleslaví. Na místě zasahovali HZS Bělá pod Bezdězem 1+3, HZS Benátky nad Jizerou 1+3 a JPO III Chotětov 1+3. odjezd z místa byl 21.02hod.

 9.6. čas 21.06hod. nám bylo ohlášeno zatopení objektu v meziprostoru bioplynové stanici v Chotětově. Zasahovali JPO III Chotětov 1+3. Návrat na základnu byl 22.04hod.

 9.6. čas 22.22hod. byl oznámen spadlí strom na vozovce mezi Sovinkami a Velkými Všelisy. Zasahovali JPO III Chotětov 1+3. Návrat na základnu byl 23.15hod.

13.6.čas 15.30hod. odjezd na pomoc po povodních do obce Hořín. Zasahovali 1+2. Návrat na základnu byl 21.25hod.

26.11.čas 01:32hod. byl nahlášen požár bytu v nádražní budově v městysu Chotětov. Zasahovali HZS Mladá Boleslav 1+2, JPO III Chotětov 1+3, JPO III Mělnické Vtelno 1+2 a podniková JPO IV SŽDC Nymburk 1+2.  Návrat na základnu byl v 04: 15hod.